21 kwietnia, 2025

Bezglutenowa owsianka z owocami

To w sumie żaden skomplikowany przepis, zwyczajna owsianka gotowana na wybranym napoju roślinnym.

Zwyczajna, prosta, ale jemy ją często. Przynajmniej raz w tygodniu jest u nas na śniadanie wariacja na temat owsianki.

Korzystam z płatków owsianych bezglutenowych, bo chociaż to jest surowiec z natury bezglutenowy, to zanieczyszczenia owsa glutenem są duże. Przy celiakii, absolutnie nie wolno jeść płatków ani mąki owsianej bez certyfikatu.

Nasze podstawowe składniki owsiankowe (na dwie porcje):

  • płatki owsiane zwykłe albo górskie bg (8 czubatych łyżek)
  • napój (owsiany najczęściej) – 250 ml
  • nasiona chia – łyżka
  • morwa biała suszona, rodzynki – dowolnie
  • owoce jagodowe – garść, najczęściej mrożonych
  • kiwi albo banan – 1 sztuka

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane zalewam wrzątkiem do ich górnego poziomu i gotuję, mieszając;
  2. Dorzucam chia i pozostałe składniki (poza kiwi), podlewam mlekiem aby konsystencja mi odpowiadała (lubimy owsiankę o średniej gęstości, kremową)
  3. Na koniec dokładam kiwi i inne ulubione dodatki, podlewam jeszcze napojem owsianym w misce.

To taka prosta, podstawowa wersja. Całe gotowanie trwa nie dłużej niż 7 minut, więc na śniadanie przed szkołą jest jak znalazł.

Ja wiem, że wiele dzieci niechętnie patrzy na owsiankę. Niektóre mają nawet odruchy wymiotne. Jednak warto wtedy poeksperymentować z konsystencją i smakiem.

Może owsianka nocna albo budyniowa przekona dziecko? Może kilka dropsów gorzkiej czekolady będzie dobrą zachęta?

Na pewno warto jeść płatki owsiane w diecie bezglutenowej (jeśli tolerujecie owies), bo to jedne z niewielu produktów o naturalnie wysokiej zawartości błonnika. A z błonnikiem na dietach bywają problemy, zwłaszcza, jeśli te diety opierają się o gotowe, kupowane w sklepie produkty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *