Nie gotowałam go od lat, bo na diecie bez glutenu i BMK (białek mleka krowiego) nie mogłam znaleźć sensownego rozwiązania dla konsystencji i smaku. Nie pasował mi do końca zbyt wyraźny smak ogórkowy po wodzie z kiszonych ogórków, ani kisielowata struktura po zaprawianiu skrobią.
Ale w końcu spróbowałam podejść do sprawy trochę inaczej – i wyszedł znakomity!

Nie bez znaczenia jest fakt, że mój synek, jako wierny fan Wojtka Szczęsnego, chce na okrągło jeść żurek, od kiedy usłyszał, że to ulubiona zupa Wojtka!
Zatem w końcu ma swój żurek, a moim zdaniem ten jest nawet lepszy od tradycyjnego. I sporo zdrowszy.
Nasze składniki na bezglutenowy żurek (na 5-litrowy gar zupy, na dwa dni dla 4 os. rodziny):
- chleb bezglutenowy na zakwasie – 3 kromki (polecam ten domowy z kaszy gryczanej, bo wybitnie pasuje smakowo), ale każdy, który jecie na co dzień, będzie ok. Jeśli jesz gluten – to daj zwykły żytni na zakwasie.
- woda – 4 litry
- susz warzywny albo bulion, którego używacie. Ja daję susz warzywny bez dodatków albo domową “jarzynkę”
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz
- chrzan tarty dobrej jakości – 3 łyżki albo więcej
- 2 soczyste cytryny
- dobrej jakości kiełbasa wędzona bezglutenowa (bez skóry) – 2 laski
- jajka na twardo
- opcjonalnie – chlust wody spod kiszonych ogórków
Robimy bezglutenowy żurek krok po kroku:

- Nastawiam w garnku wodę i gdy wrze, wrzucam kromki chleba. Gotuję około 10 minut, aby chleb trochę się rozgotował. Na tym etapie nic innego nie dodaję. Można gotować na bulionie.
- Biorę blender żyrafę i dokładnie blenduję chleb z wodą. W tym celu na chwilę zdejmuję z palnika. Jeśli blender jest słabszy, warto wyjąć kromki chleba, zblednować na papkę i z powrotem dolać ją do wody w garnku.
- Dopiero po zblendowaniu wrzucam do zupy: liść laurowy- 2 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, suszone warzywa albo jarzynkę – sporą garść.
- Dodaję chrzan.
- Kroję kiełbasę w półplasterki i również dorzucam. Pozwalam przegryźć się smakom, gotując zupę z kiełbasą jeszcze 15 -20 minut na wolnym ogniu.
- Wyłączam palnik, dodaję 2 łyżki majeranku, sok z dwóch soczystych cytryn, sól i pieprz. Wszystko do smaku. Jeśli mam wodę spod ogórków, dolewam ją teraz.
- Jajka na twardo gotuję osobno i dodaję do żurku już na talerzu.
To jest naprawdę proste i pyszne!
