21 kwietnia, 2025

Kremowa jaglanka (bez mleka i glutenu)

Ta kremowa jaglanka to pyszne śniadanie na słodko, dla alergików małych i dużych, i dla niealergików jak najbardziej też.

Kasza jaglana w “normalnym” wydaniu jest dość sucha, w postaci budyniu jaglanego jest papką, tutaj mamy idealną konsystencję lekko kremową, z wyczuwalnymi ziarnami kaszy. Jeśli Wasze dzieci nie przepadają za papkowatym jedzeniem (np. moja córka bardzo nie lubi, wręcz ma odruch wymiotny), to jest szansa, że taka kasza im posmakuje.

Jak ją zrobić?

Potrzebujesz (na 3-4 porcje):

  • szklankę kaszy jaglanej suchej
  • 1,5 szklanki napoju roślinnego (u nas mleko owsianie)
  • łyżkę cukru albo ksylitolu/erytrytolu (możesz dodać więcej, jeśli lubisz słodsze. Podana ilość nie będzie bardzo wyczuwalna, ale my lubimy tylko lekko słodkie)
  • pół opakowania budyniu waniliowego bez glutenu
  • ulubione dodatki

Wykonanie:

  1. Suchą kaszę zalewam wrzątkiem i zostawiam na 2-3 minuty, następnie dokładnie płuczę zimną wodą. Płuczę kilka razy, aż woda przestanie mętnieć. Dzięki temu, kasza nie będzie miała gorzkiego posmaku.
  2. Zalewam kaszę zimną wodą (2 szklanki) i gotuję do miękkości. Kiedy zrobi się dość gęsta i miękka, dolewam szklankę napoju owsianego, dosypuję cukier. Jeśli nadal jest zbyt gęsta, wlewam więcej napoju. Chcę, aby konsystencja była lekko wodnista.
  3. Pół szklanki napoju owsianego mieszam z budyniem w proszku i kiedy już nie ma grudek, wlewam do gotującej się masy.
  4. Gotuje wszystko jeszcze przez chwilę, kasza gęstnieje i zaczyta bulgotać. Wyłączam.
  5. Przekładam do miseczek, dodaję ulubione dodatki. Wiśnie z syropu są dla mnie najlepsze, bo lekko kwaskowate i lekko słodkie, dobrze podkręcają smak.

Ja jeszcze polewam mlekiem owsianym bezpośrednio w misce, bo dzieci tak lubią, dorzucam daktyla albo morwę, a czasem czekoladowe kropelki (które dzieci mogą jeść).

Pyszne śniadanko gotowe 🙂

Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *